Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Dubenecká hora

Lokalizace

Dubenecká hora

Všeobecná charakteristika

Kraj: Středočeský kraj
Okres(y): Příbram
Katastrální území: Smolotely
Mapové listy: 2221, 22211
Geologická správní oblast: Středočeský masiv a ostrovní zóna
Lokalizace: Okolí vrcholu kóty Dubenecká hora u osady Draha, 2 km s. od Smolotel, cca 15 km jv. od Příbrami
Přístup k lokalitě: - terén bez cesty - od silnice dále než 250 m
Charakteristika objektu: Řada skalních výchozů - gabra, gabrogioritu a dioritu
ID : 2210

Geologie

Geologická charakteristika: Gabro, gabrodiorit a diorit na Dubenecká hoře. Hrubě zrnité černošedé nazelenalé gabro se vyznačuje vyrostlicemi amfibolu až 2 cm velkými. Hornina je tvořena živcem, amfibolem a v malé míře pyroxenem. Tyto minerály se objevují jak ve vyrostlicích, tak v základní hmotě. V mikroskopu plagioklasy tvoří lištovité a tabulkovité průřezy, idiomorfně nebo hypidiomorfně omezené, polysynteticky lamelované. Jsou zastoupeny labradorem až bytownitem. Amfibol je zastoupen obecným amfibolem se zeleným pleochroismem, ve vyrostlicích se objevuje i hnědý obecný amfibol. Pyroxen je reprezentován augitem, tvoří tabulkovitá a xenomorfní bezbarvá zrna, která jsou přítomna jak v základní hmotě, tak ve vyrostlicích. V akcesotickém množství je přítomen křemen, magnetit a apatit. Sekundárními minerály jsou chlorit, titanit, sericit. Gabrodiorit tvoří mohutné skalní výchozy na strmém jv. svahu vrchu. Je to hornina tmavě šedá. Obsah plagioklasů tvoří ca 50 %. Vzájemné zastoupení amfibolu a biotitu ve vyrostlicích kolísá. Pyroxen se většinou vyskytuje pouze akcesoricky. Bazicita plagioklasu se pohybuje v rozmezí andezín - labradorit. Poměrně hojná je ruda. Akcesorický je apatit, křemen; sekundární je chlorit a titanit. Místy se v gabrodioritech vyskytují partie bohaté izometrickými zrny křemene o průměru až 7 mm, lemované tmavými minerály (pyroxeny, amfiboly). Tato zrna (oka - ocelli) lze považovat za xenokrysty, pocházející ze sousedních granitů a granodioritů. Diorit je charakterizován převahou základní hmoty, složené z drobných plagioklasů o bazicitě andezín až kyselý labradorit. Jsou lamelované a tvoří komplikované srostlice. Amfibol je v mikroskopu lahvově zelený s modrozeleným pleochroismem. V jejich jádrech bývá někdy zachován hnědý amfibol. Pyroxen se vyskytuje pouze v reliktech v amfibolech. Akcesorický je apatit, ruda a někdy křemen. Skundární jsou chlorit a titanit.
Regionální členění: Český masiv - krystalinikum a prevariské paleozoikum - moldanubická oblast (moldanubikum) - magmatity v moldanubiku
Stratigrafie: variské (hercynské) stáří vyvřelin
Témata: petrologie
Jevy: charakteristická hornina
Původ geologických jevů (geneze): magmatická
Hornina: gabro, granodiorit, diorit

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Zajímavé geologické lokality registrované v ČGS
Ochrana geologického fenoménu: C - je důvodem k registraci lokality v databázi ČGS
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Gabro, gabrodiorit a diorit Středočeského plutonu
Střety zájmů: bez střetů
Popis střetů zájmů: Nejsou známy střety zájmů.
Stav lokality: ucházející

Literatura

Ledvinková Vl. a kolektiv autorů, 2000: Vysvětlivky k základní geologické mapě ČR v měřítku 1 : 25 000 list 22211 Příbram.- Český geologický ústav Praha.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Ledvinková Vlasta, Mašek Jan, 10.05.04
Aktualizoval(a): Plíšek Antonín 10.02.05, Gürtlerová Pavla 12.12.12, Kukal Zdeněk 12.09.17

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 2210 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-08]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/2210.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]